www.samuelsiren.com

Världens värsta klassamhälle

...är kommunistiskt. Vad annars?


Artikeln skrevs januari 2002.

Sedan omkring år 1950 är den nordkoreanska befolkningen officiellt uppdelad i tre samhällsklasser, fördelade på ungefär följande sätt:
  1. "Kärnan", 10-25 procent av folket.

  2. "Vacklande", 50-70 procent av folket.

  3. "Fientliga", 20-30 procent av folket.
Dessa tre officiella "huvudklasser" är sedan i sin tur indelade i över femtio mindre klasser. (Det officiella nordkoreanska klassystemet är därmed betydligt mera komplicerat än hela det brittiska adelsväsendet, vars alla esoteriska nyanser tog flera århundraden att växa fram.)

En persons officiella klass bestäms av en mängd olika faktorer, såsom exempelvis lojalitet mot regimen, potentiell förmåga att arbeta för regimen, klassbakgrund (minst tre generationer bakåt) och födelseplats.

Den officiella klasstillhörigheten bestämmer sedan sådant som personens möjlighet till anställning, till utbildning, till bostad, till medicinsk vård och till att erhålla tillstånd att handla i vissa butiker. Den har också betydelse för påföljd vid eventuella brott mot lagen: Ju lägre officiell klass en person har, desto hårdare straff döms ut.

Här i Sverige har som stora vänner av Nordkorea väl manifesterat sig framför allt författaren Anders Ehnmark och vänstersekten KPML(r), till vars medlemmar bland annat hör skådespelaren Sven Wollter. Exakt vad det är i det nordkoreanska samhället som tilltalar dessa människor har jag ännu inte lyckats lista ut, men jag gissar att det har väldigt mycket att skaffa med att Nordkorea är kommunistiskt.

Eller kanske beror denna besynnerliga sympati på att Ehnmark, Wollter och alla de andra kamraterna helt enkelt tycker ovanligt mycket om jättestora statyer? Hela Nordkorea är nämligen fullt med gigantiska statyer av förre ledaren Kim Il Sung, fader till nuvarande ledaren Kim Jong Il. På 1950-talet var Nordkorea fullt av statyer av Josef Stalin, men Kim Il Sung lät efter Stalins död ersätta dem med statyer av sig själv.

BNP per capita är i Nordkorea c:a 10 000 kr/år. (I grannlandet Sydkorea är den sexton gånger så stor, drygt 160 000 kr/år, alltså fullt jämförbar med Sveriges 220 000 kr/år.) Hur stor del av Nordkoreas BNP som går åt till byggande och underhåll av statyer vet jag dock inte.

År 1979 blev en japansk journalist utvisad från Nordkorea, sedan han hem till Japan rapporterat ett rykte om att en tjugo meter hög förgylld bronsstaty av Kim Il Sung hade fått guldpläteringen borttagen, sedan den kinesiska statsledningen låtit antyda att en tjugo meter hög guldstaty framstod som aningen extravagant för ett land som sökte u-hjälp av Kina. Fast vad herrarna Ehnmark och Wollter har för inställning till förgyllda jättestatyer vet jag tyvärr inte alls.

I år är det inte alls år 2002 i Nordkorea, utan år 91. (Alltså "0091", inte 1991.) År 1995 bytte nämligen Nordkorea kalender, och började räkna år från den nyligen avlidne ledaren Kim Il Sungs födelse.

Kvinnor får överhuvudtaget inte köra bil i Nordkorea. De får i huvudstaden Pyongyang sedan ett par år tillbaka heller inte cykla, eftersom cyklande kvinnor anses "förolämpa moralen".

Kommentarer

Artiklar av Samuel Sirén:


Politik

Nyerere och Cowperthwaite, Tanzania och Hong Kong

Gissa skaftet-spelet -- vilken idiot har sagt vilken idiotisk sak? (Javascript)

Västerländska värderingar

Kapitalism är frihet

Plocka nötter -- en godnattsaga

Kvotering

Politiska drivfjädrar

Hökar, duvor och gamar

Pacifism är en livslögn

Gandhi, Margaret Thatcher och Pacifisten

Hitler, Mussolini, höger och vänster

Karl Marx -- rasistisk antisemit

Vänsterpartiets historia

Världens värsta klassamhälle

Cyklar, nazism och USA

Allmänna synpunkter och skriverier

Angående iskensättning av nötboskap, dess syfte och dess konsekvenser

Allmogen och matematiska konstanter

Han stal min spatserkäpp med flit -- den yttersta sanningen i pi

Besserwisser-, glädjedödar-, profanerings- och hånflinarsidan

Citatsidan -- med länk till millenniumtalet i FN:s generalförsamling

Hwod -- ett SF-synopsis

Dyrkandet av övermänniskan i Jan Guillous böcker

Massmord och Jan Guillou

Vad som karakteriserar smakfull klädsel

Språksidan

Egenskapsenkät att prova på bekantskapskretsen

Finlandssvenska uttryck

www.samuelsiren.com